miercuri, 29 ianuarie 2014

Biblioteca e o gradina cu carti - Dervesteanu Teodora (Ticleni - Gorj)


Opiniile mele - Sofei Alexandra (Ticleni - Gorj)

Propriile mele opinii despre proiectul ”E-lectura pentru mine?”

Proiectul ”E-lectura pentru mine?” are ca scop familiarizarea copiilor, ca si mine cu lectura oferindu-ne posibilitatea de a citi pe trei suporturi diferite cum ar fi: traditional de pe carte, carti on-line de pe internet si folosind e-rederele de la bibliotecă.
Dupa ce am lecturat cartile de pe cele trei suporturi diferite pot sa-mi exprim ce inseamna pentru mine sa citesc in trei moduri diferite.
Părerea mea este ca daca iti place sa citesti si chiar iubesti acest lucru, iubesti cititul de pe orice suport oferit de biblioteca. Eu cum iubesc sa citesc povesti si romane asta mi-am si ales sa citesc la bibliotecă in cele trei modalitati. Fiecare suport isi are frumusetea lui, dar daca nu stii sa-l folosesti in folosul tau, ar putea fi putin mai complicat.
Mie îmi place sa citesc traditional de pe carte; este foarte relaxant sa citesti o carte, care te atrage in lumea ei de poveste. este minunat sa citesti de pe e-rederul de la biblioteca. acesta seamana foarte mult cu o tableta, dar si cu o carte traditionala, dar poate fi totusi si un dezavantaj: in timp ce citesti cartea aleasă e-readerul sa se stinga ca nu mai are baterie sau pur si simplu s-a stricat.
E frumos sa citesti carti si de pe calculator, dar exista si unele dezavantaje - poti pierde rândul când schimbi pagina saiu vrei sa o dai mai jos. Sunt fericita ca am participat la proiectul ”E-lectura pentru mine?” pentru ca am avut ocazia sa citesc de pe trei suporturi de carte si va indemn si pe voi sa mergeti la biblioteca si sa cititi foarte mult pentru a avea un vocabular foarte bine dezvoltat.


Sofei Alexandra (Ticleni - Gorj)

marți, 28 ianuarie 2014

Lectura moderna (desen) - Ditoiu Ana Maria (Ticleni - Gorj)


Bucuria cartilor - Cioveie Maria Irina (Turburea - Gorj)

Bucuria cartilor

Prima data când am deschis o carte am simtit cum magia ei ma cuprinde si cum toate personajele captive acolo ma chemau in lumea lor de basm. Fiecare cuvant pe care il citeam imi dadea un mai mare interes pentru a termina intreaga carte.
O carte se pateu deslusi prin mai multe feluri. Asa ne-a spus si doamna bibliotecara când ne-a anunțat despre un proiect ”E-lectura pentru mine?”. Atunci eu mi-am adresat această întrebare și răspunsul a fost DA plin de entuziasm. Bibliotecara ne-a spus în ce constă acest proiect - citirea cărților in trei moduri diferite - traditional de pe carte și prin variantele moderne: on-line de pe internet si un e-book de pe e-reader.
Am inceput cu lectura cartii pe suport traditional iar lectura aleasa de mine parca prinsese viată in mâinile mele care o deschiseseră. Cartea mi s-a părut un mod frumos de a citi, deoarece ne poate fi părtaș în orice călătorie și nu se intampla sa nu avem curent sau internet ca sa putem continua lectura.
Consecinte care pot avea loc când alegem varianta moderna: - cartea virtuala. A doua alegere a fost e-readerul, de care am fost mulțumită pentru ca este mic si il putem lua cu noi peste tot, dar și pentru faptul că este ceva nou și încântă pe oricine. Dacă alegem să citim pe internet putem avea dezavantajul să găsim citate și nu tot ce ne trebuia și acestea ar putea fi chiar greșite. Citind pe acest suport modern riscăm să ne obosim vederea.
Din toate cele trei feluri pe care le-am experimentat, cartea pe care am citit-o a fost plină de magie. e a mi-a inspirat atât bucurie, cât și tristețe, lucru rezultat și din titlul ei ”Balade vesele și triste”, de George Topârceanu. Dar întrebarea principală a fost - ce mod de a citi ne-a plăcut mai mult?
Când ni s-a pus această întrebare eu am ales modul tradițional, însă orice mod aș fi ales ar fi fost bun, deoarece tot aș fi citit, iar lectura este un lucru bun în viața fiecărui om pentru ca ii îmbogățește vocabularul și un mod foarte bun de a te relaxa.

 Cioveie Maria Irina (Turburea - Gorj)

E-lectura pentru mine - Calin Dorina (Turburea - Gorj)

Buna,

Numele meu este Calin Dorina si vreau sa va spun cum am ajuns sa iau parte la acest proiect - doamna bibliotecara a venit cu propunerea sa participam la proiectul ”E-lectura pentru mine?”. Gandindu-ma ca va fi interesant am ales sa spun Da. Apoi am aflat ca trebuie sa citim carti in trei moduri diferite - traditional pe carte, pe calculator sau pe e-reader, dupa care sa ne spunem parerea cum ne-a placut cel mai mult. Cartea pe care am citit-o a fost Ulita copilariei si a fost cea mai trista poveste pe care am citit-o vreodata, in care un copil avea ca prieten - ulita.
Am observat ca se poate intampla daca iti doresti sa citesti o carte sa nu o gasesti la bibliotecă; la cititul pe calculator poti ramane fara curent sau sa n-ai intrenet, iar pe e-reader iti obosesc ochii. Desi imi place sa stau toata ziua pe internet, cel mai bun mod de a citi o carte este cel traditional.

Calin Dorina (Turburea - Gorj)

Biblioteca (desen) - Bodislav Cristina (Ticleni - Gorj)


Cartea, o comoara - Branisteanu Madalin (Turburea - Gorj)

Cartea, o comoara

A cunoaste o carte semnifica sa o descoperi cu adevarat, sa intri in lumea pesonajelor, sa simti mirosul filelor cartii. A iubi o carte nu inseamna a-ti place coperta sau titlul, ci sa-ti imaginezi tot ceea ce citesti, sa intri in tarâmul povestilor.
Cititul pe calculator sau pe alte carti netraditionale este foarte frumos dar, iti obosesc ochii. unele aparate sunt greu de depozitat.
Adevarata valoare a cartii nu este pretul ei folosul care il aduce. Cartile ar trebui alese tot ca prietenii: nu dupa haine sau obiecte de valoare ci după faptul ca stiu sa fie prieteni buni. Cei mai multi oameni deschid o carte pentru aș umple mintea cu informatii si sa puna in practica intelepciunea din ele.
O carte nu trebuie sa stea inchisa in biblioteca ci deschisa in inima si sufletul tau, pentru ca atunci iti va fi de folos. E bine sa citeti si sa inveti la tinerete ca la batranete sa ai invatatura si cultura.
Cartea este o comoara, iar intelepciunea este cheia.

Branisteanu Madalin (Turburea - Gorj)

Lectura moderna la biblioteca - Liholat Mihai Silviu (Tintareni - Gorj)

Lectura moderna la biblioteca

Educatia si dezvoltarea copilului sunt consolidate prin lectură. Calculatorul face parte din valul viitorului, dar nici tehnicile mai vechi nu trebuie uitate, deoarece ii ajuta pe copii sa descopere lumea minunata a cartilor si a povestilor. Curiozitatea copiilor pentru lectura este nemarginita - patrunzand in lumea minunata a povestilor ei raman uimiti, curiosi si dornici de a citi si alte intamplari.
O carte citita pe calculator contine pe langa text si imagini in miscare si chiar sunete. Calculatorul devine mult mai interesant decat o carte tiparit entru cei care vor sa gaseasca rapid informatia dorita.
Pentru mine e-readerul este un calculator mai mic, care printr-o simpla apasare a degetului descopar poveste mult visata.
Noua tehnologie din dotarea bibliotecii, ofera posibilitatea tuturor locuitorilor de a avea acces rapid si gratuit la informatia dorita.
Copiii indragesc biblioteca pentru taoate serviciile existente, dar si pentru amabilitatea doamnei bibliotecare.

 Liholat Mihai Silviu (Tintareni - Gorj)

Cartile - Cojocaru Monica Adriana (Barbatesti - Gorj)


Carte tiparita sau e-book? - Arpezeanu Andreea (Tintareni - Gorj)

Carte tiparita sau e-book?

Stiu ca pentru unii acest subiect nici nu mai prezinta interes, insa cartea ar trebuie sa fie in continuare importanta, mai ales pentru noi copii. Nu degeaba se spune ”Ai carte, ai parte!”
Aud tot mai des in jurul meu, ca noi copiii nu mai citim. Dupa ce se iau cei care spun acest lucru? Au facut vreo cercetare? Vreun studiu? Nu cred! Doar ca cei tineri nu stiu sa comunice corect, nu mai au modele demne de urmat. Toate aceste lucruri le pot gasi in CARTI. O carte buna are aceste atribute.
In opinia mea copiii sunt dornici sa citească, iar unii dintre ei citesc foarte mult. Problema este ce anume citesc, cine ii indruma și cum anume isi aleg o carte.
Aici un rol de baza il are bibliotecarul. indiferent sub ce forma le prezinta o carte, important este sa aleaga cartea potrivita și sa insiste in lecturarea ei.
Prin urmare, daca ar fi sa aleg intre cartea tiparita sau carte in format electronic, sunt de parere ca cele doua nu se exclud, indiferent ca li se pun copiilor ”Amintiri din copilarie” pe e-reader sau li se va da un volum tiparit. Important este ca adultul sa fac acest lucru. Pe de o parte nu putem uita mirosul paginilor sau senzatia pe care o starneste sfarsitul unei foi.
Pe de alta parte daca ne gandim ca pe un suport electronic se pot stoca pana la 3000 de volume, va dati seama cat spatiu am putea economisi?
În plus e-book-urile sunt usor de citit, portabile si prietenoase cu natura pentru ca nu e nevoie sa omori copaci in procesul de productie. Indiferent de suportul ales, important este scopul in sine si anume - ca noi copiii sa citim. Sa citim de toate, in functie de varsta, interes si de placerile noastre.
Oameni mari, dati-le copiilor sa citeasca!

Arpezeanu Andreea (Tintareni - Gorj) 

Magia lecturii - Trusca Alexandra Malina (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=ysjpxNPV5aE

Cartea - Băroiu Andi Ionut (Barbatesti - Gorj)


Tărâmul poveștilor - Dumitrașcu Luminița (Turburea - Gorj)

Tărâmul poveștilor

Tărâmul poveștilor te cheamă încă de la primele litere citite. În drum spre acesta întâlnești mulți prinți, prințese, balauri și zmei, animale, plante și ființe ale căror vorbe se joacă-năuntrul tău până la sfârșitul poveștii.După ce ai trecut de aceste ființe, simți că intri într-un tunel ce îți croiește o inimă nouă și te simți din nou, ca un copil inocent.Cu un suflet nou, privești cu încântare spre frunzele copacului fermecat, care ne arată întâmplările dintr-o poveste dorită.După limpede, care înfățișează momentul în care binele se confruntă cu răul și iese întotdeauna biruitor. După ce ai trecut de toate acestea, într-un colț vei găsi o ușă luminoasă cu un mâner de aur.Când vei intra pe acea ușă vei ieși din Tărâmul poveștilor.Adevăratul drumeț, care s-a încumetat să străbată acest ținut se poate numi un adevărat cititor.Eu am experimentat mai multe modalități de a lectura, dar cel mai mult m-a impresionat cartea pe suport tradițional.

Dumitrașcu Luminița, clasa  a VI-a
Școala Generală nr 1 Turburea

vineri, 24 ianuarie 2014

Cititul - Brandusoiu Denisa (Bărbatesti - Gorj)


E-lectura pentru mine - Ticleanu Bianca Adriana (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=7Jqb5A_wZnc

Propriile mele opinii - Sofei Alexandra (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=tZxcEWlvtXY

Ador lectura - Tuliga Fabiana (Ticleni - Gorj)

Ador lectura!

Lectura este bucuria de a citi. Citesc deoarece cărțile mă duc într-o lume cu totul diferită de a noastră, o lume pe care mi-o imaginez cu mintea, sufletul și inima.
”Lectura este o poartă deschisă spre o lume cu mistere și cu multe lucruri interesante și de folos toată viața.”
Lectura este un mod util și plăcut de a petrece timpul liber. mă învață lucruri noi, cuvinte noi, mă ajută să îmi dezvolt vocabularul, memoria, personalitatea și dezvoltă cultura generală.
Citind, construim imagini într-un mod personal.
Un om care vrea să cunoască în viață, citește.
Cunoașterea înseamnă putere. O carte e plină de magie.

Tuliga Fabiana
Ticleni - Gorj

Minunile cărții - Ispas Marian Alexandru (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=HQ2Edg2GsFc

Cititul si scrisul pasiunile mele - Găman Adelina Cristina (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=e5VKhjYc-pM

Gogonea Ana Maria - Ticleni Gorj


Imi place sa citesc - Bodislav Cristina Mihaela (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=rrI25wXrJTI


E-lectura pentru mine (film) - Basasteanu Antonia (Ticleni - Gorj)

http://www.youtube.com/watch?v=J4anxbiLHe8