joi, 13 iunie 2013

Au venit E-readerele!!!


             După multe așteptări, am reușit! Avem E-readerele!!!

    Copiii sunt încântați și nerăbdători să citească poveștile preferate sub formă de E-book-uri. Aceștia folosesc E-readerele achiziționate de bibliotecă pentru a descoperi magia cititului și altfel, cu ajutorul tehnologiei moderne.
    După ce au citit în cele trei modalități diferite, propuse de bibliotecă, elevii au început să își exprime impresiile despre lectură, prin intermediul unor povestiri scrise și al unor desene.




























A început lectura!


       În cadrul proiectului "E-lectura pentru mine?", copiii participanți la proiect și-au selectat cărțile pe care au dorit să le citească și le-au citit pe suport tradițional (hârtie) și online pe Internet.



 




























































"E-lectura pentru mine?"



                                                                          

Flaubert spunea: “Citiți ca să trăiți!”

Plăcerea pentru lectură se învață încă din copilărie.
Dorim să-i facem pe elevi să citească? Pentru asta trebuie să aflăm ce este lectura pentru ei, iar dacă nu este ceea ce ne-am așteptat să fie, să-i ajutăm să descopere frumusețea și plăcerea lecturii. 
Saltul peste etapele firești ale cunoașterii, definite prin lectură și învățare, va conduce la diminuarea motivației individului, la lipsa de curiozitate și la o disponibilitate redusă de implicare socială.
Biblioteca joacă un rol important în educarea gustului pentru lectură. Prin diversificarea metodelor de lecturare, folosind suporturi diverse, îi vom ajuta pe copii să se apropie de fenomenul de lectură, fiecare putând pe viitor să își aleagă modalitatea care i se potrivește cel mai bine pentru a citi. Important este ca acest fenomen să se întâmple.

Proiectul "E-lectura pentru mine?", finanțat în cadrul programului Biblionet, prin grantul "Idei de 15.000+ lei", se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani, din județul Gorj, atât din mediul urban cât și rural. 
Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj – Filiala pentru Copii împreună cu alte 4 biblioteci publice din județ: Bărbătești, Turburea, Țânțăreni, Țicleni au analizat problema crizei lecturii și au găsit ca și soluție stimularea lecturii cu ajutorul noilor tehnologii. 
Copiii au posibilitatea să experimenteze mai multe modalități de a citi de pe suporturi diferite: tradițional de pe carte, on-line de pe Internet și folosind e-reader-ul. De asemenea, aceștia au posibilitatea să își exprime propriile opinii despre ceea ce au citit în mai multe moduri: prin povestire scrisă, prin desen și prin povestire digitală.
 

  


La întrebarea "E-lectura pentru mine?" copiii vor spune un DA hotărât, atât pentru prezent, cât și pentru viitor.
Copilul de astăzi este tânărul de mâine, așa că dacă vrem să avem tineri implicați activ în viața comunității, plini de imaginație și creativitate, care reușesc să comunice cu ușurință și să poată oferi societății aportul lor trebuie să îi încurajăm să se dezvolte.
Una dintre cele mai accesibile metode o constituie lectura. Fiind azi alături de ei în demersul lor de a deveni adulți, prin mijloacele specifice bibliotecii, vom pune și noi o cărămidă la viitorul copiilor și la viitorul comunității.